BKC Tuzla

Podrška

Radnički dom “Moša Pijade” otvoren je davne 1954. godine za proslavu godišnjice Husinske bune. Prostor doma „Moša Pijade“ od osnivanja, pedesetih, pa do prije rata 1992-.1995. , bio je jedno od kultnih mjesta kulture i društvenog života uopšte u Tuzli. Nakon nekoliko godina pauze  u radu, formiranjem Javne ustanove Bosanski kulturni centar TK Tuzla 1997. godine, ovaj prostor ponovno je oživljen.

Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla (BKC) osnovana je 25.11.1997.godine sa sjedištem u Tuzli. Nalazi se u reprezetativnom i multifunkcionalnom objektu u ulici Mije Keroševića Guje br.3.

U svom dugogodišnjem radu, BKC Tuzla je stekao imidž Javne ustanove sa međunarodnim kredibilitetom, ostvarivši uspješnu saradnju sa partnerim iz Evrope i svijeta (Francuska, Holandija, Njemačka, Austrija, Italija, Egipat, Bugarska,  Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Kina, Japan, SAD itd.)

Jedinstveni kompleks višenamjenskog prostora BKC TK, ukupne površine od 3.500 m2, čine:

Položaj i prostor u kojem je smješten BKC, nakon adaptiranja i dodatnog opremanja, pruža mogućnost za obavljanje osnovne djelatnosti, prezentiranje i realizaciju gotovo svih kulturnih, umjetničkih i obrazovnih sadržaja – u vlastitoj ili gostujućim produkcijama.

Osnivanjem BKC TK pred nejgov menadžment i uposlenike je postavljeno nekoliko ciljeva: afirmisanje intelektualne i umjetničke djelatnosti, očuvanje kulturne tradicije naroda, kao i njihovu adekvatnu prezentaciju, približavanje kultura drugih naroda i dr.

Program razvoja JU BKC TK Tuzla je izrastao u jednu od najznačajnijih ustanova kulture na području Tuzlanskog kantona, što najbolje ilustruju podaci iz kojih je evidentno da BKC TK u prosjeku realizuje između 200 i 300 događaja, a da je posjeta prema zvaničim podacima u pojedinim godina rada bila  i preko 100.000 gostiju godišnje.

Za svoj rad i doprinos u razvoju kulture u Bosni i Hercegovini, BKC TK je dobio brojne nagrade i priznanja od kojih izdvajamo Plaketu sa zlatnim grbom Grada Tuzle, nagradu Radija Slobodne Evrope za najbolju instituciju kulture, Plaketu grada Bihaća za dugogodišnju saradnju i pomoć u organizaciji i realizaciji manifestacije „Bihaćko ljeto”, te brojna druga priznanja.

U dugoročnom planu rada i djelovanja JU BKC TK ističe težnju izmjene percepcije kulturnih centara kao prostora u kojima se primarno samo priređuju kulturni događaji. JU BKC TK želi biti centar koji će kreirati više događaja u vlastitoj produkciji po kojima će biti prepoznatljiv i van granica BiH, te takvim događajima biti pokretač inicijativa i programa koji će rezultirati pozitivnim promjenama u društvu.