01/29/2022

USKORO…

Najava i promocija projekta “Djela, ime i prezime – in memoriam”…

Međunarodna galerija portreta T U Z L A…

Ilirija ( Ilirik, Liburnija ), Bosana,  Srednjovjekovna Bosna,  Banovina Bosna, Kraljevina Bosna,  Bosna /Hum,  Bosanski  sandžak – elajet,  Bosna i Hercegovina, Republika Bosna i Hercegovina, ( Deyton  ) Bosna i Hercegovina…

Poštovani  !

Bosna i Hercegovina je lijepa naša zemlja, činjenica dugog naziva, relativno mala, međutim  to ne sprječava njene ljude  da budu dobri i iskreni domaćini.

Elokventnost i dobrota Bosanaca i  Hercegovaca  je poznata širom svijeta, ništa ih neće spriječiti da se ostave nekog svog započetog posla da bi bili od pomoći gostu ili putniku namjerniku, poziv na kafu/kavu/kahvu u svoj dom je odraz vjekovnog tradicionalnog gostoprimstva i gostoljubivosti.

Ovdje su se uvijek susretale istočnjačka i zapadna kultura, nismo se doticali specifičnih njihovih želja i potreba  dolazaka i odlazaka imperija, država, naroda, ali smo pratili slijed  u kulturno  umjetničkoj  ostavštini, prije svega naših starosjedilaca i onih dobronamjernih koji su došli, prošli, otišli  ili zauvijek ostali sa djelima među nama.

Imamo želju da ovaj projekt radimo i uradimo timski, što daje posebnu draž i svakako kvalitet, s obzirom da se obraćamo onima koji dobro poznaju bitnu i zahtjevnu  materiju u kulturi i umjetnosti naših gradova, područja i cjelokupnog prostora Bosne i Hercegovine.

Autor, producent i autorski tim u prilogu jasno pišu i daju pravce dalje naše međusobne komunikacije, sa mogućim i poželjnim izvršnim producentom za određeni grad i njegovo uže i šire područje djelovanja po projektu.

Po prijemu našeg,  „Pisma namjere“, mi smo na raspolaganju za ovu temu  projekta u kulturi i umjetnosti naših prostora…

Uz srdačan pozdrav, želimo Vam dobro zdravlje i poslovni uspjeh !

Producent, Građanska   iskra  Tuzla  /  B i H… 

Edhem Edo Aščerić  –  Autor, s.r.

 

S i n o p s i s  !    „Djela,  ime  i  prezime  –  in memoriam“…

Grad : Castron de Salenes, Salenes, Ad Salinas, Salines, Memleha – i  Zir, Memlehajten, Soli, Usora –Soli, Soli – Usora, Agac – Hisar, Dolnja Tuzla, Tuzla…

Autor ,                 

Arheologija i historija kažu da život na širem području grada Tuzle – na njenim slanim izvorima – nije prestajao u posljednjih 7500 godina.

Geografski položaj i prirodna bogatstva grada Tuzle su razlog zbog kojeg je ovaj naš grad u svojoj historiji doživio oko dvadesetak gospodara, carstava, vojni i seoba naroda.

Historijsko sjećanje Tuzlaka sačuvano je u ilirskim, grčkim keltskim, rimskim, bizantijskim, ugarskim, starobosanskim, bosanskim, turskim, austrijskim i inim toponimima, mentalitetu, kuhinji, pjesmama, folkloru i mnogo čemu drugome.

Krajem 19 i početkom 20 stoljeća „Evropa je stanovala u Tuzli“, mnogi su dolazili (preko dvadeset nacija i naroda) i ostajali ovdje stvarali velika umjetnička djela koja mi i danas baštinimo – njegujemo.

To potvrđuju mnogi muzeji, biblioteke i arhive širom svijeta, posebno u tome je vjerojatno nekim osjećajem vezan i ažuran  „Bečki arhiv“…

O gradu Tuzli se manje pisalo nego što to ona zaslužuje, ponekad je određene događaje znala bilježiti svjetska i evropska štampa.

Naš grad i njegovi građani su ljubomorno sačuvali vrijednosti kao što su multikultura, demokratija i zaštita ljudskih prava.

Vrijeme je pokazalo da grad smanji svoju ovisnost od bazne i ekstraktivne industrije, i počne razvijati svoje kulturne i umjetničke potencijale kako bi prerastao u moderan evropski grad.

Naši  preci su majstori  mašte !

Razgovarali su sa biljnim i životinjskim svijetom  i  našli sklad  u  međusobnim potrebama  i  uvažavanjima…

Svoju  budućnost  su provjeravali  na dnu glinenih posuda, u susretu sa pticama oponašali njihova glasanja, tako stvorili temelj svoje etno muzike…

Dizali  ruku sa pet prstiju  i nikada nisu klečali na koljenima  pred  drugima i drugačijima…

Opasna je memorija naših naroda, tu je kulturna baština, koja prati svaki korak naših života…

Kultura otpora i solidarnosti, koje se pojave svaki  put kad nas pogode katastrofe izazvane našom ili tuđom nebrigom, na kraju se izrazi u buntu naroda koji se bori za svoj identitet  i svoju suverenost…

Mnogo se odlazi odavde sa šutnjom…

To su naši ljudi, mi smo to, čije prirodno mjesto nije tamo negdje, nego ovdje, želimo da budemo oslobođeni  kako bi stvarali …

Jedino što nas može spasiti od divljaštva – anarhije  je kultura mira, šutnja je poražena, tišina ovakva kakva  je nije prirodna…

Naši  idoli u kulturi i umjetnosti, stvarali su, imali viziju za velika djela na svoju vlastitu  odgovornost i rizik,  ostavili  nama, Moć riječi …

Autor i autorski  tim  stavljaju  u  fokus,  „Moć riječi  u kulturi  i umjetnosti“…

Pisac scenarija, pažljivo pisanim i vizuelnim tragovima oživljava  djela  in memoriam, stavlja iste u eter na scenografski uređenoj  sceni.

Režiser  programa sa odabranom scenografijom,  kostimima,  muzičkom obradom  i  podlogama, te sa urednikom  do realizacije dovodi djelo retrospektivno po periodima koji  su se dogodili  i ostavili  neizbrisiv  trag,  figurativno rečeno,  od  jučer,  za  danas  i  sutra !!!!

Sadržaj : Periodi,  društvena uređenja, autohtone zajednice, seobe,  putokazi, kategorije, karakteri, narodi, države, gradovi, nacije, religije, opisi, lokaliteti, likovi, objekti, knjiga snimanja

1. Autor

Edhem  Edo  Aščerić  –  s.r.        e-mail ,  edhemasceric@gmail.com

2.Producent

Građanska   iskra  Tuzla  /  B i H,  Br. Rješenja  :  UP09  –  07 -1 – 2470/17,  Bosna i Hercegovina –

Ministarstvo pravde …

Statut, ciljevi  i  zadaci ( projekti : mali i srednji  obrt, kultura i umjetnost, sport, zdravlje i dijaspora.

Zaštita tradicije i  prava  autohtonog  naroda  Bosne i Hercegovine,  web,  www.gradjanskaiskra.ba

e-mail ,  gradjanska.iskra.tuzla@gmail.com

Predsjednik,                                                                                                                                Edhem  Edo  Aščerić  –  mob /tel  061 728 638                                     M. p.

 

Please follow and like us:
Pin Share
RSS
Follow by Email