12/01/2021

Nakon što je potopljena punionica kisika, iz UKC –a Tuzla poručili: Naše potrebe su velike, nadamo se kontinuiranoj isporuci!

Obilne padavine u Kantonu Sarajevo izazvale su brojne probleme. Veći dio Kantona Sarajevo nema struje, a nekoliko naselja je pod vodom i odsječeno. I punionica kisika Messer u Rajlovcu kod Sarajeva potpuno je pod vodom, a potvrdio je to Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva. Kazao je kako rade na pronalasku rješenja kako bi pronašli zamjensko postrojenje. On je kazao i kako su svi krizni štabovi obaješteni da vode računa o racionalnoj upotrebi kiseonika. Inače, i UKC Tuzla snabdijeva se iz ove punionice, a s obrzirom da trenutno naš kanton broji veliki broj zaraženih i da su u potpunosti popunjeni kapaciteti respiratornog centra provjerili smo kakve su zalihe kisika i kako će se dešavanja u punuionici Messer odraziti na Klinički centar.

„Ono što treba naglasiti je da smo mi u toku dana već pristupili tim preporukama i naložili organizacionim jedinicama da se malo više vodi računa o potrošnji kisika. Trenutno UKC Tuzla ima na stanju dovoljne količine, međutim treba naglasiti da je snabdijevanje kisikom našeg kliničkog centra od strane Messera kao dobavljača svakodnevno i mi sljedeću isporuku očekujemo sutra. Po trenutnim informacijama nismo dobili obavještenje da će ona biti obustavljena, tako da se iskreno nadam da ćemo imati u kontinuitetu isporuku, možda s neke druge lokacije, jer koliko ja znam oni imaju nekoliko punionica“, izjavio je za RTV Slon Bahrudin Hadžiefendić, medicinski direktor UKC -a Tuzla. 

Izvor, RTV  Slon
Please follow and like us:
Pin Share
RSS
Follow by Email